Wist je dat een website voor iedereen handig is? Niet alleen voor ondernemingen, maar ook voor de student of volwassene zonder onderneming. Het mooie ervan is dat het ook niet heel erg moeilijk hoeft te zijn. Je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Wij hebben een simpele handleiding website maken voor dummy’s samengesteld om je een beetje op weg te helpen.
Voordat je begint
Er is wel het een en ander wat je moet bedenken wanneer je een website gaat maken. Het kan heel simpel zijn, maar zelfs de simpelste vorm van een website maken zal redelijk wat tijd kosten. Het online krijgen van de website is daarbij niet het probleem, maar de website designen en vullen met inhoud kost veel tijd. Je zult zeker wel een paar dagen bezig zijn om jouw website helemaal in te delen zoals jij wilt. Zorg dus dat je dit doet op een moment waarvan je zeker weet dat je niet teveel gestoord zult worden en wanneer je er gewoon lekker voor kunt gaan zitten. Je ziet vaak dat als dit in etappes gedaan wordt over een langere tijd dat de website niet helemaal lekker in elkaar zit omdat de inspiratie vaak anders is. Dan krijg je als het ware een website met drie verschillende soorten indelingen en dan is het uiteindelijk toch niet geworden zoals je in gedachte had.
Wat heb je allemaal nodig om een website te maken?
Het spreekt voor zich dat je een internetverbinding nodig hebt, tenzij je natuurlijk gebruik maakt van de computers in de bibliotheek. Daarnaast zul je ook een host nodig hebben. Dit is een stukje schrijfruimte wat 24/7 verbonden is met jouw website. De host zorgt ervoor dat jouw website daadwerkelijk online komt. Daarnaast heb je ook een domeinnaam nodig. Dit is de naam van jouw website, hetgeen wat bezoekers op Google of in de URL-balk intypen om op jouw website te komen.
Websitemaker gebruiken
Er zijn verschillende manieren om een website te maken. Het meest makkelijke voor de beginner is om een programma te gebruiken die de website voor jou maakt. De populairste variant hiervan is WordPress. Daarnaast heb je ook nog andere programma’s zoals Wix, Jimdo en meer. Toch zijn websitemakers niet altijd de beste optie. Laten we de voor- en nadelen op een rijtje zetten.
Voordelen:
- Eenvoudig te gebruiken
- Kant-en-klare ontwerpen die je kunt aanpassen
- Geen programmeerkennis nodig
- Geen aparte software nodig
- Updates worden door de websitemaker geregeld
- Website is snel in elkaar gezet
Nadelen:
- Niet helemaal personaliseerbaar
- Vaak niet mogelijk om extra functies toe te voegen
- Minder flexibel
- Niet geschikt voor websites met een database
- Website ziet er simpel uit en zoals velen anderen
Website maken met ContentManagementSysteem (CMS)
Het begint al iets lastiger te worden wanneer je geen kant-en-klare websitemaker gebruikt. De volgende stap is dan een CMS gebruiken. Het lijkt veel op een websitemaker, maar is toch ingewikkelder om te gebruiken. De meest populaire CMS zijn WordPress, Joonla! en Drupal. Vaak is WordPress de makkelijkste optie omdat veel hostingbedrijven de mogelijkheid bieden om WordPress met één klik te installeren. Ook CMS heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen, en uiteraard zetten wij die ook weer op een rijtje!
Voordelen:
- In grote mate te personaliseren
- Veel plug-ins beschikbaar om extra functies toe te voegen
- Veel statistieken te zien achter de schermen
- Website kan uniek gemaakt worden
- Zelf een hostingbedrijf kiezen
- Geschikt voor websites in meerdere talen
Nadelen:
- Geen persoonlijke technische ondersteuning
- Creatieve vrijheid is afhankelijk van het gekozen sjabloon
- Sommige plug-ins zijn alleen beschikbaar na betaling
- Kleine aanpassingen kunnen al veel programeerwerk vereisen
Website laten programmeren
De ingewikkeldste manier om een website te maken is door deze helemaal zelf te programmeren. Dit vereist de meeste kennis en de meeste tijd. Natuurlijk kost het jou niets anders dan geduld als je dit door iemand laat doen. Wanneer je op zoek bent naar totale vrijheid en een unieke website is dit de beste optie. Je kunt heel goed zelf een website ontwerpen als je leert programmeren via een website zoals Codecademy of W2Schools, maar het zal dan wel extra lang duren voordat jouw website klaar is. Ook deze manier heeft natuurlijk weer zijn voor- en nadelen.
Voordelen:
- 100% personaliseerbaar
- Goedkope hosting
- ultieme flexibiliteit
- Een unieke website
Nadelen:
- Geen ondersteuning
- Veel kennis nodig
- Veel tijd nodig om op te zetten
- Alles moet geprogrammeerd worden, je kunt niet zomaar iets veranderen met een simpele klik
Domeinnaam kiezen
Oke, als het goed is heb je nu besloten wat jij gaat gebruiken om jouw website te maken. Dan wordt het nu tijd om een domeinnaam te kiezen. Sommige websitemakers geven de optie om een gratis domeinnaam te kiezen, maar dit wordt door ons niet aangeraden. Ten eerste ziet het er niet erg professioneel uit, en het is ook nog eens niet bevorderend voor de SEO-resultaten. Er zijn genoeg websites waar je voor slechts een paar euro een domeinnaam kunt kopen. Meestal zijn deze één of twee jaar geldig en kun je deze daarna weer vernieuwen.
Let goed op de extensie die je kiest. Vaak zijn originele extensies zoals .store en .blog goedkoper, maar minder bevorderend voor de Google zoekresultaten. Kies daarom liever voor een .com of .nl domeinnaam. Bij sommige websitemakers is het domeinnaam inbegrepen.
Hostingprovider
Zodra je een domeinnaam hebt gekozen heb je ook een hostingprovider nodig (afhankelijk van welke keuze voor de website bouwen je hebt gekozen). Er zijn altijd diverse pakketten beschikbaar en ieder pakket heeft weer zijn eigen functionaliteiten. Het is een beetje afhankelijk van wat jij met jouw website wilt bereiken wat voor soort hosting pakket jij gaat kiezen. In het begin is het handig om een kleiner pakket te kiezen aangezien je nog niet veel dataverkeer zult hebben. Je kunt later altijd nog voor een groter pakket kiezen wanneer je meer bezoekers hebt.
Website ontwerpen
Zodra alles achter de schermen is geregeld kun je aan de slag met het ontwerpen van jouw website. Als je nog niks op papier hebt staan is het slim om even op papier te brainstormen. In het midden zet je de naam van jouw website. Hier omheen ga je de verschillende tabbladen neerzetten die jij in gedachte hebt. Bij elk tabblad kun je dan weer ideeën neerzetten over wat je op die pagina gaat schrijven en plaatsen. Misschien ga je wel een tabblad binnenin een tabblad maken. Dit kun je allemaal heel mooi uittekenen op papier. Zo maak je het ook makkelijker voor jezelf als je straks alles gaat indelen.
Webdesign
Natuurlijk wil je geen saaie website net zoals alle andere websites. Jij wilt origineel zijn. Uniek. Hiervoor kun je het beste een webdesigner aanspreken. Zij zijn altijd op de hoogte van de laatste trends en kunnen vaak in grote lijnen voorspellen wat populair blijft en wat niet. Net zoals heupbroekjes in de jaren 90, raken bepaalde website designs ook weer uit de mode. Heb je geen zin of budget om een webdesigner in te huren? Dan werkt het meestal wel goed als je een lichte achtergrond gebruikt en aantrekkelijke kleuren die bij elkaar passen. Maar de website niet al te druk, gewoon een simpele, duidelijke website werkt meestal het beste.
Wat moet jouw website sowieso hebben?
Er zijn bepaalde onderdelen die altijd terugkomen wanneer je een website gaat maken. Denk hierbij aan een logo en een contactformulier. Dat zijn de twee dingen die jouw website sowieso moet hebben. Ook een logisch navigatiemenu is belangrijk. Mensen klikken al gauw weg als zij niet gelijk de informatie kunnen vinden die zij zoeken. Verder is het ook belangrijk dat jouw website er een beetje aantrekkelijk uitziet. Dit kun je voornamelijk doen met het webdesign zoals we hierboven besproken hebben, maar ook de content is belangrijk. De tekst moet niet te saai zijn en een paar leuke plaatjes van hoge kwaliteit doen het ook altijd goed. Tevens kunnen de foto’s ook bijdragen aan de SEO-score van jouw website, evenals de content.
Website onderhouden
Wanneer je klaar bent met het design van jouw website en je alles hebt gevuld naar wens is jouw website klaar om online te gaan. Maar je bent nog niet klaar wanneer jouw website online is, je moet de website namelijk ook onderhouden als dit niet bij jouw hosting pakket zit. Hiermee wordt bedoeld dat je alle updates op tijd doet, zodat de beveiliging in orde is en je de nieuwste versie van alles hebt. Verder is het ook belangrijk om de informatie continu bij te werken. Het zou een beetje jammer zijn als klanten naar jouw winkel willen komen, alleen maar om erachter te komen dat de openingstijden veranderd zijn.
SEO-ranking
Uiteraard wil je dat jouw website hoog op Google terecht komt. Des te hoger je staat, des te groter de kans dat jij publiek krijgt zonder dat je er wat voor hoeft te doen. Dat scheelt weer marketing kosten! SEO is niet alleen belangrijk bij jouw content, maar ook achter de schermen. Er zijn verschillende plug-ins beschikbaar die dit voor jou kunnen analyseren en opstellen als je voor een CMS hebt gekozen. Verder is het ook van belang dat er backlinks gecreëerd worden. Dit zijn links naar jouw website vanuit een andere locatie. In principe dus andere websites die jouw website gebruiken als referentie in hun tekst. Als jouw content veel nuttige informatie bevat dan is de kans groter dan er hiernaar gerefereerd wordt. Ook dit is trouwens weer een vorm van gratis reclame.
Webanalyse
Allemaal hartstikke leuk en aardig dat je nu bezoekers krijgt op jouw website, maar je wilt ook weten wie jouw website bezoekt en wat het surfgedrag is van die mensen. Klikken ze gelijk al weg bij de eerste pagina die zij zien of klikken ze nog even door? En hoe lang besteden ze op jouw website? Als je een gemiddelde bezoekersduur van 10 seconden hebt dan moet er iets veranderen aan jouw website, maar zodra dit enkele minuten is weet je dat je iets goed doet. Meestal wordt er gebruik gemaakt van Google Analytics om dit te kunnen zien. Het enige wat je hiervoor moet doen is een onzichtbare code op jouw website plaatsen, hier zullen jouw bezoekers dus geen last van hebben. Let wel op, je bent verplicht om jouw gasten op de hoogte te stellen van het feit dat je hun gegevens hiervoor gebruikt. Dit kun je doen door middel van een simpele privacy verklaring.
Hulp bij een website maken
Zoals je dus kunt zien is het best zelf te doen, maar kost dit veel tijd en kennis. MKBWebdesk kan jou helpen bij het maken van jouw website. Het enige wat jij hoeft te doen is jouw wensen doorgeven en dan gaan wij aan de slag om een prachtige website voor jou te bouwen, die wij naderhand ook nog eens kunnen onderhouden indien gewenst. Uiteraard wordt er tussendoor ook nog contact gehouden om te weten of alles naar wens gedaan wordt en of je misschien nog wijzigingen wilt maken. Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken. Wij gaan pas aan de slag zodra alles bevestigd is.